Zdrowie · 24 stycznia 2023

Czemu soki tłoczone są tak chętnie kupowane

Każdy z nas wie bardzo dobrze, że soki owocowe to samo zdrowie. Jednak to, co czasami można kupić na sklepowych półkach niekoniecznie nazwać można prawdziwym sokiem. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy czy nawet konserwanty i barwniki – w niejednym kartonie i butelce jest ich więcej niż prawdziwych owoców. Takich należy zdecydowanie unikać, ponieważ dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w dużych ilościach mogą być wręcz szkodliwe.

Na pewno znacznie lepiej kupować soki zrobione wyłącznie z koncentratów, a najzdrowsze i najlepsze są tłoczone na zimno. Te od całkiem niedawna pojawiły się w sprzedaży, i praktycznie od razu zaczęły się cieszyć ogromną popularnością, gdyż posiadają liczne zalety. Po pierwsze wytwarza się je wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Tym sposobem zawierają one mnóstwo minerałów i witamin, ale też cennego błonnika. To jest także efektem używanej do ich wytworzenia technologii. Soki takie są bowiem tłoczone na zimno, przez co unika się szkodliwej dla składników odżywczych obróbki termicznej.

Jeżeli produkt ma być ważny nieco dłużej, to przetwórnia rzemieślnicza dodatkowo może poddać go procesowi pasteryzacji.

Taka pasteryzacja nie trwa długo, co skutecznie niszczy drobnoustroje, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Tłoczone soki niejednokrotnie są rozlewane do specjalnych worków z kranikami. Tym sposobem ich nalewanie jest niezwykle wygodne i praktyczne, a równocześnie kranik sprawia, że do wnętrza nie przedostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.